کارنامه شهید رئیسی در عرصه کتاب و کتاب‌خوانی، الگوی مدیران فرهنگی کشور است | احداث ۸ کتابخانه عمومی در حاشیه شهر مشهد در دوران تولیت خادم‌جمهور  سینما‌های کشور دوشنبه و سه‌شنبه (۱۴ و ۱۵ خرداد) تعطیل است «جوکر ۲» در آستانه پخش از شبکه نمایش خانگی خبرنگاران مشهدی در روز زیارتی امام‌رضا(ع) نایب‌الزیاره شهدای خبرنگار غزه می‌شوند رویداد «خلاق و نوآور» برگزیدگان خود را شناخت + اسامی بازگشت نجم‌الدین شریعتی با فصل جدید «حسینیه معلی» اعلام روز‌های تعطیلی اجرای نمایش‌های روی صحنه مشهد در خرداد ۱۴۰۳ برگزاری مراسم خاکسپاری «عزیز شبانی» دوبله سریال جنایی «ژن جنایت» برای تلویزیون پخش جهانی «گربه ماهی» آغاز شد ادامه تحقیقات جنایی پلیس درباره مرگ «متیو پری» بازیگر سریال فرندز مستند زندگی «کتایون امیرابراهیمی» در مسیر تولید «لباس عروسی» با بازی رابعه اسکویی در مسیر تولید اهداف و رویکرد‌های چهاردهمین جشنواره بین‌المللی کتاب سال رضوی تبیین شد (۸ اردیبهشت ۱۴۰۳) «در سایه سرو» واجد شرایط اسکار شد مرتضی اردستانی، بازیگر سینما و تلویزیون درگذشت + علت فوت «روایت ناتمام سیما» با بازی آزاده صمدی در راه سینما شهامت استفاده از ابزار نمایش در حرم رضوی
سرخط خبرها

نکته‌ای حقوقی پیرامون چالش فیلم «قهرمان» با یک مستند: آیا ایده در آثار ادبی و هنری موردحمایت قانون است؟

  • کد خبر: ۸۹۳۹۵
  • ۰۴ آذر ۱۴۰۰ - ۱۰:۰۷
نکته‌ای حقوقی پیرامون چالش فیلم «قهرمان» با یک مستند: آیا ایده در آثار ادبی و هنری موردحمایت قانون است؟
از روی اظهارنظر‌ها در فضای مجازی درباره‌ اختلاف فیلم «قهرمان» و مستند «دو سر برد دو سر باخت» معلوم می‌شود خیلی‌ها فکر می‌کنند در ایران حقوق مادی و معنوی آثار ادبی و هنری موردحمایت قانونی نیست. اما در قوانین مربوط به حمایت از آثار ادبی و هنری دو نکته مهم وجود دارد.

جمال جاویدی (کارشناس ارشد حقوق خصوصی) | شهرآرانیوز -  از روی اظهارنظر‌ها در فضای مجازی درباره‌ اختلاف بین فیلم «قهرمان» و مستند «دوسر برد دو سر باخت» آزاده مسیح‌زاده معلوم می‌شود خیلی‌ها فکر می‌کنند در ایران حقوق مادی و معنوی آثار ادبی و هنری موردحمایت قانونی نیست. باید گفت خوشبختانه در ایران از سال‌ها پیش قوانین بسیار جامعی در این زمینه به تصویب رسیده است. قوانینی مثل قانون حمایت از حقوق مولفان و مصنفان و هنرمندان، قانون ترجمه و تکثیر کتب و نشریات و آثار صوتی، و... در ایران سال‌هاست که به تصویب رسیده است. ضمنا ایران از سال ۲۰۰۲ عضو سازمان جهانی مالکیت فکری شده است و به بسیاری از معاهده‌های این سازمان پیوسته است.

در قوانین مربوط به حمایت از آثار ادبی و هنری دو نکته مهم است:

۱- مالکیت مادی و معنوی اثر هنری متعلق به کسی است که آن «اثر» را ساخته یا پدید آورده و به آن جسمیت یا موجودیت داده است. یعنی مثل بقیه‌ قوانین کشور‌های خارجی در ایران هم ایده و طرح، موردحمایت نیست. بلکه تنها «اثر» موردحمایت است. پس باید حواسمان باشد اگر ایده یا طرحی را به کسی می‌گوییم و او می‌رود و از روی آن اثر هنری‌ای را می‌سازد کار خلافی نکرده. چون هیچ‌کس نمی‌تواند مالک یک طرح و ایده‌ی هنری باشد. اما اگر یک اثر داشته باشید، حتی اگر به فرض، ایده‌ آن را شخص دیگری به شما داده باشد، دیگر کسی نمی‌تواند بدون اجازه‌ شما از روی اثرتان در اثر هنری‌ای که بعد از شما پدیدآورده کپی یا اقتباس یا استفاده کند؛ و حتی اگر اجازه‌ شما را هم گرفت باید در ابتدای رمان، فیلم، موسیقی یا در بخشی از نقاشی یا مجسمه خودش، نام شما را به عنوان پدیدآورنده‌ اثری که از روی آن کپی یا اقتباس کرده بیاورد. چون حقوق معنوی یک اثر -مثل حق قید نام پدیدآورتده- به هیچ وجه قابل انتقال به شخص دیگری نیست.

۲-نکته‌ بعدی این است که فرقی نمی‌کند اقتباس یا کپی یا استفاده از تمام یا بخشی از اثر شما باشد. در هر صورت قانون، هم در ایران و هم خارج، از شما حمایت می‌کند.

خوشبختانه سال هاست که در ایران رشته‌ مالکیت فکری به دانشکده‌های حقوق راه یافته و صد‌ها نفر از آن فارغ‌التحصیل شده‌اند. پس اگر هنرمند هستید بدانید که در ایران در حمایت از حقوق مالکیت فکری هم قانون داریم و هم متخصص.

 

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->